Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan.. Jika anda memiliki keduanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa...

Monday, 10 February 2014

Batuk Kahak Berlarutan?

 
Batuk merupakan salah satu keadaan yg sangat tidak selesa, betul tak? Ditambah dengan cuaca yg tak menentu, semakin mudah lah kita mendapat batuk. Kebiasaannya ia datang dengan pakej lengkap; Demam, Selsema, Batuk..Complete package org cakap..
Batuk adalah runtunan pengecutan rongga toraks yang berlaku secara tiba-tiba dan biasanya berulang. Ia menyebabkan udara dikeluarkan dari paru-paru dengan kuat dan menyebabkan bunti yang tersendiri. Batuk merupakan refleks biasa yang bertujuan untuk melindungi dan membersihkan lubang nafas. Membatuk membersihkan bahan material rengsa (contohnya merokok atau habuk) dan kelebihan rembasan (sputum atau kahak) dari kerongkong kita, lubang nafas (saluran pernafasan) dan paru-paru.

Demam selsema, alergi dan merokok adalah punca umum batuk, tetapi batuk boleh menjadi gejala sebuah kesakitan serius atau kesan sampingan ubat. Sebab-sebab batuk yang lain termasuk:

  • Selepas penitisan hidung (katar) - berlebihan rembasan hidung yang melari bawah ke dalam belakang kerongkong, merangsangkan kebatukan. Biasanya disebabkan oleh alergi, demam selsema umum atau jangkitan sinus.
  • Penyakit Asma / lelah
  • Jangkitan saluran pernafasan - contohnya kelompok, whooping cough
  • Perengsa penafasan dalam - contohnya merokok, habuk, api keindustrian.
  • Penyakit peparu - contohnya sistik fibrosis, bronkiektasis, barah.
  • Hiatus hernia dan refluks gastroesofageal - asid perut membocor ke dalam kerongkongan, meransangkan batuk.
  • Kelemahan jantung
  • Kebimbangan, gemuruh dan tabiat
    • Sebarang ubat

Jenis batuk


Batuk kering 

Batuk kering tidak menghasilkan kahak, biasanya dengan tekak gatal. Dada anda tidak merasa atau bunyi sesak.

Batuk basah

Batuk basah menghasilkan kahak, dada anda ketat atau berdetar-detar dan anda merasa sesak (saluran nafas dihadang dengan rembesan) dan tidak dapat bernafas. Ia batuk berguna, menolong untuk membersihkan rembasan lubang nafas. Warna dan bau kahak yang dibatukkan keluar dapat menjadi bukti penting pada sebab batuknya.
Batuk mungkin hanya satu-satunya gejala anda. Perhatikan pada tanda-tanda kesakitan atau ketidakselesaan lain - seperti alergi, rasa sakit, berdehit.
Dengan kemudahan untuk menggambarkan batuk anda akan menolong seorang doktor atau ahli farmasi untuk memilih rawatan yang terbaik untuk anda.

Saya sendiri sering mengalami masalah batuk yg berpanjangan ni. Macam2 ubat ditelan kadang tu macam tak ada perubahan pun.. Pernah saya cuba satu jenis lozeng ni, beli kat farmasi, Difflom namanya.. Sepapan ada 8 biji, masa sayay beli tu harga RM10.50 sepapan. Ok gak la hisap lozeng ni..kurang sket batuk2 tu..cuma once dah stop batuk tu datang balik..Haishh susah jugak ye..penat hari2 asyik batuk. Kebiasaannya yg paling mujarab adalah pengambilan antibiotik dari klinik2 atau hospital yg berdekatan.. InsyaAllah masalah batuk anda akan selesai.. And antibitik tu wajib dihabiskan!

Apa vitamin Shaklee yg boleh diamalkan untuk batuk2 ni?
Haa salah satunya pastinya OMEGA GUARD!
Omega Guard Shaklee akan bertindak "memanaskan' dada kita yang sedang batuk dan dalam masa yang sama ia akan mencairkan kahak.  2 biji sebelum tidur, insyaAllah membantu mengurangkan batuk yg dialami.

Apa lagi bestnya Omega Guard Shaklee ni?

  • Merendahkan tahap trigliserida dalam darah
  • Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
  • Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya
  • Mengurangkan risiko strok
  • Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic
  • Merendahkan tekanan darah
  • Mengurangkan kekakuan dan kelembutan sendi
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi, dan fungsi sendi yang sihat

Berminat?? Leave your comment..atau.....  
SMS/WhatsApp : 0196291331  Khidmat nasihat percuma ツ





1 comment:

  1. Yang lagi batuk bisa dicoba juga tips berikut ini di facebook

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...