Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan.. Jika anda memiliki keduanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa...

Friday, 24 October 2014

Vitamin C meningkatkan metabolisme badan

Vitamin C
'Pengambilan vitamin C di waktu pagi mampu membantu meningkatkan metabolisme badan'

Menarik kan?  
Sangat teruja bila mengetahuinya..hehehe sesuai sangat dengan diri ini yang memang dalam usaha menyelimkan diri :D

Jadi kepada yang nak turunkan berat badan, jom jadikan vitamin C sebagai vitamin wajib setiap pagi.

Pilihan saya pastinya Sustained Release Vita - C Plus dari Shaklee..
- pelepasan vitamin C secara berperingkat menjadikan vitamin C shaklee lain daripada yang ada di pasaran..
- sifatnya ini menjamin tiada pembaziran vitamin c yang diambil.
- perlu kita ketahui badan kita tidak mampu untuk terus menyerap lebih dari 100mg vitamin c dalam satu-satu masa. Jadi, mana-mana yang tak sempat diserap tu akan dikeluarkan melalui urine. Membazir kan??
Vitamin C

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS PASTINYA YANG TERBAIK
Klik untuk order
Sebarang pertanyaan, 
PM/ SMS/ WhatsApp 0196291331 fiza

Thursday, 23 October 2014

Vitamin untuk Ibu Sihat dan Cergas sepanjang Kehamilan

pregnant

Kehamilan merupakan sesuatu yang sangat mengujakan bagi setiap wanita terutamanya jika ia merupakan kehamilan yang pertama. Kegembiraan ini seringkali akan disulami dengan alahan atau morning sickness oleh ibu hamil terutamanya ketika fasa pertama kehamilan, iaitu ketika Trimester pertama. Usah risau, ia merupakan petanda kandungan anda sihat!

Namun begitu, alahan yg terlalu teruk akan menyebabkan aktiviti harian si ibu terganggu apatah lagi jika sehingga kehilangan air yg terlalu banyak/dehydrated dek kerana sering muntah-muntah. 

Pengambilan makanan yang berkhasiat sangat penting bagi memastikan ibu dan bayi mendapat cukup khasiat sepanjang kehamilan. Tapi bila dah tak lalu tu, susah juga ye nak makan macam-macam :)


Solusinya..bagi memastikan ibu hamil sentiasa sihat sepanjang kehamilan, pengambilan vitamin atau supplement yang sesuai amat digalakkan. Ia penting agar si ibu dan bayi mendapat zat yang cukup sepanjang kehamilan dan membantu pembesaran bayi dalam kandungan. 

Set Kehamilan dari Shaklee terdiri daripada:

 1. Vita Lea 
- sangat membantu para ibu hamil mengekalkan bacaan Hb yang normal. ia membekalkan 28 vitamin dan mineral untuk isi kekurangan dalam pemakanan ibu. 

- Kandungan zat besi dalam vita lea membantu proses pembentukan sel darah merah yang sangat diperlukan ketika mengandung.
- Kandungan asid folik dalam vita lea membantu mengelakkan kecacatan bayi dalam kandungan  


2. B-Complex 
- membantu memberi perasaan yg tenang dan mengelakkan stress serta keletihan yang dihadapi ketika mengandung.
- Kandungan asid folik dalam B Complex Shaklee membantu mengelakkan kecacatan bayi dalam kandungan


3. Ostematrix 
- membantu mengurangkan masalah ibu mengandung seperti sakit-sakit badan, urat, otot dan saraf , buasir, sembelit dan tidur tidak lena.

- membantu pembentukan tulang dan gigi bayi dalam kandungan

4. Sustained Release Vita-C Plus
- meningkatkan imun tubuh ibu yang lemah ketika mengandung.


5. Energising Soy Protein (ESP)
- memberi tenaga dan memberi rasa kenyang untuk mengatasi masalah pedih ulu hati ibu mengandung. Kalau tak lalu makan sekali pun, ibu tetap mendapat tenaga yang cukup.

- kulit bayi yang lebih gebu. Kulit ibu juga pastinya :)
- bekalan protein yang cukup ibu hamil. 
- Before masuk labor room, disarnakan minum ESP ni dulu bagi tenaga untuk push :)
 

6. Omega Guard 
- Diambil ketika trimester ke 2 & 3.

- Omega 3 dan DHA membantu perkembangan otak dan organ janin

7. Peppermint-Ginger 
- melegakan rasa loya & perut tidak selesa akibat angin/ morning sickness

- boleh buat teh, ala - ala teh mint rasanya



Jika anda hamil atau isteri anda hamil, KLIK untuk order ..
Klik untuk order
Sebarang pertanyaan, leave your comment..
PM/SMS/WhatsApp : 0196291331   

Saturday, 11 October 2014

Tips Legakan Period Pain atau Senggugut

 
Senggugut atau period pain.. Setiap wanita pasti pernah merasainya kan? Tapi ada juga yang bernasib baik tak pernah merasai senggugut. Sesetengah orang cakap kalau sering alami senggugut, agak sukar untuk mengandung jika sudah berkahwin. Hemm, rasanya macam tak juga kan? Saya sendiri sering mengalami senggugut sejak dari pertama kali period. Tapi alhamdulillah sekarang dah dikurniakan 2 cahaya mata yang comel ^_^

APA ITU SENGGUGUT? [ sumber : http://www.al-islamhospital.com.my]

Senggugut atau ‘dysmenorrhoea’ bermakna pengaliran haid yang sakit .

Ia merupakan masalah yang paling kerap dihadapi oleh wanita  dibandingkan dengan semua masalah sakit puan yang lain. Ia juga merupakan runggutan mereka yang mengakibatkan ketidakhadiran atau cuti sakit dari kerja , sekolah dan dari aktiviti lain. Senggugut boleh disebabkan oleh berbagai faktor.
Haid normal yang sakit ketika pengalirannya di panggil senggugut primer, sementara senggugut sekunder adalah apabila sakit setelah beberapa bermulanya haid atau sesudah haid, disebabkan oleh penyakit sistem reproduktif saperti endometriosis.


SENGGUGUT PRIMER[ sumber : http://www.al-islamhospital.com.my]

Senggugut primer adalah akibat dari pengecutan dinding rahim lebih kuat dari biasa untuk mengeluarkan lapisan dinding rahim yang tebal. Akibat dari itu, pengaliran darah juga terganggu lalu menambah kesakitan tersebut. Ada sebahagian wanita ‘sembuh’ dari sakit ini setelah kehamilan dan kelahiran anak.

Selalunya ia berlaku pada permulaan kitaran yang subur terutamanya pada umur awalan 20an. Walaubagaimanapun, sebarang peringkat umur boleh mengalami haid yang sakit ini.

Beberapa jam sebelum haid, atau bersama aliran darah.

Ianya selalu berlaku dengan

-  rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut, belakang,sesekali ke kaki. Sakit yang datang secara ‘crampy’/mencengkam atau sakit berterusan atau kedua-duanya.

Kadang-kadang ia bersama Simtom Pramensus (PMS), seperti ;

* tegang pada payu dara

* pening kepala ,

* rasa ‘pitam’

* perut kembung

* mual(50%) dan muntah(25%).

* sembelit atau ceret-beret (35%)

* tekanan emosi; merasa letih, muram dan cepat marah

Sakit selalunya melebihi 24 jam dan berkurangan dalam satu hingga dua hari. Pada keseluruhannya apabila pengaliran haid keluar dengan lancarnya sakit pun hilang

Selain mengambil pain killer untuk melegakan sakit senggugut, apa petua yang boleh digunakan ye? Saya dulu pernah amalkan 'iron' perut..hehe ni macam ala-ala untuk melancarkan darah yang mungkin berketul, jadi pengaliran haid lebih lancar dan tak sakit dah lepas tu. Masa ni assume sendiri je penyebab senggugut tu adalah sebab darah susah nak keluar ;p Tapi alhamdulillah agak berkesan. Nak cuba? Boleh, tapi pastikan alas dulu perut tu ye, jangan main hentam keromo je sirect iron kat perut..naya jek nanti..

Antara petua ataupun tips yang boleh diamalkan : 

1. Ambil 9 biji pinang tua, bakar hingga menjadi arang dan ditumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum 9 hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

2. Ambil bawang merah dan hancurkan. Kemudian sapu dan urut-urut pada bahagian perut atau ari-ari yang sakit. Tidak lama selepas itu anda akan merasa lega sendiri.

3. Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi didahulukan dengan selawat. Hasilnya senggugut akan hilang.

4. Minum rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

5. Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 atau 2 minggu sebelum haid .

6. Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air teh pahit tanpa gula.Ambil beberapa helai daun sirih dan beberapa batang serai wangi. Rebuskan dan minum airnya ketika air suam-suam kuku. Rasanya memang kurang enak tetapi pasti akan berhasil.

7. Ambil 3 ulas bawang putih sebesar ibu kaki dan potong nipis-nipis. Kemudian ambil 5 biji lada hitam ditumbuk halus. Campurkan bawang putih dan lada hitam tersebut dan gaulkan dengan air panas. Kemudian, minum setiap hari (waktu malam).Senggugut akan hilang.

8. Buah petola  boleh mengurangkan kesakitan senggugut. Anda perlu memakan sebarang masakan dari petola selama seminggu sebelum kedatangan haid.

9. Amalkan memakan kunyit, asam jawa dan gula merah yang direbus. Segelas rebusan ini diminum selepas makan tengahari dan segelas lagi selepas makan malam, seminggu sebelum kedatangan haid.

10. Ambil segenggam daun betik dan tumbuk. Airnya diminum pada setiap pagi selama 3 hari pada setiap bulan.

11. Ambil sepotong gambir (10-15 gram), kunyit hidup 2 ulas dan 5 lembar daun sirih. Semua bahan itu dijadikan satu dan tumbuk halus. Selepas itu tambahkan dengan secawan air masak dan kacau rata. Kemudian dengan menggunakan kain yang bersih, tapis dan perah ramuan tersebut. Minum sekali dalam sebulan iaitu 2 atau 3 hari sebelum kedatangan haid. Minum ramuan tersebut pada waktu malam sebelum tidur.

12. Tumbuk secekak daun cili padi, dan 7 biji jintan manis hingga lumat. Campurkan dengan 2 sudu besar air masak. Perah dan tapis. Amalkan meminumnya 3 kali sehari selama 4 hari.

13. Lenyek nasi sehingga lumat. Selepas itu campurkan dengan garam kasar atau garam biasa sehingga sekata. Gentelkan sebesar ibu jari dan embunkan semalaman. Makan pada pagi esoknya. Tidak perlu dikunyah. Lakukan selama 4 malam.

14. Campurkan sedikit gula melaka dengan air kelapa. Sewaktu didatangi haid, minum 2 kali sehari dalam masa 4 hari.

Haa banyak tak?boleh cuba mana-mana yang rasa sesuai.. Kalau rasa malas nak buat semua petua2 tu boleh la amalkan supplement dari Shaklee.. telan je, tak susah nak cari bahan-bahan, nak tumbuk nak apa semua tu kan..

Apa vitaminnya?

1. GLA Complex untuk membantu mengelakkan sakit ketika datang bulan, alhamdulillah sangat berkesan. Ramai yang bagi feedback positif setelah mengamalkannya. Saya sendiri juga telah cuba.. Memang berbeza ketika sebelum saya amalkan GLA Complex ni. 
 
Selain melegakan perion pain, GLA Complex membantu membetulkan hormon wanita di mana ia akan membetulkan cycle period yang hairwire

Cycle period yang teratur sangat penting bagi yang sedang berusaha untuk hamil, agar lebih mudah untuk kita kira waktu subur..
Bonus lain yang pastinya wanita-wanita suka, kulit GLOWING!! Yang ni terbukti berkesan.. Masa saya konsisten amalkan GLA Ni, memang ramai yang tegur saya nampak lain.. Hehe makin cerah dan berseri-seri :) Siapa tak seronok kan bila orang tegur macam ni..
Fungsi GLA Complex : 
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan - for those trying to conceive baby!
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) - abdominal pain, breast pain
  • Membantu dalam menangani menopos
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangani ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
Set untuk sengugut 

vitamin legakan period pain 
Anda mencari sesuatu yang menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan??

 Klik untuk order
Sebarang pertanyaan, leave your comment..
PM/SMS/WhatsApp : 0196291331   

Friday, 10 October 2014

Testimoni Meal Shakes - Selsema Naufal Hilang!


Meal Shake

Meal Shakes merupakan satu-satunya supplement wajib yang saya wajibkan kepada anak-anak saya setiap hari sejak tahun 2013. Alhamdulillah dengan izin-Nya memang saya sangat berpuas hati dengan hasilnya..
Anak-anak jarang sangat sakit, kalau demam pun cepat recover..kadang tak sampai sehari pun demam diorang dah kebah.. Yang paling saya perasan, dah lama sangat diorang tak selsema.

Bermula kisah apabila stok Meal Shakes kat rumah habis pada July 2014 yang lepas.. Dek kerana mama diorang ni terlupa atau buat - buat lupa, saya tak restock sehinggalah bulan September..hehehe kesian anak-anak mama ye..

Apa yang saya nampak perbezaan setelah saya stop Meal Shakes hampir 2 bulan? Naufal SELSEMA! 
Lama betul selsema dia tak elok-elok.. tak ada la teruk sangat tapi hidung dia asyik ada je hingus.. lagi teruk bila dia makan aiskrim atau minum air berais..Kesian mama tengok anak mama, sok sek sok sek duk lap hingus ye..

Then, bulan Sept 2014 baru la saya restock balik Meal Shakes.. Alhamdulillah  2- 3 kali bagi je, selsema naufal hilang! Alhamdulillah sangat-sangat.. Sehingga hari ini, Naufal masih bebas SELSEMA. begitu juga dengan adiknya, Nazhan.


 siapa perlukan mealshake

Apa fungsi Meal Shakes?
- membantu menambahkan selera makan; sesuai bagi kanak2 yang 'picky eater'
- multivitamin berbentuk minuman, jadi anak-anak masih mendapat keperluan nutrien yg cukup walaupun kurang makan
- membantu mengurangkan masalah sembelit
- membantu anak-anak lebih fokus
- membantu dalam masalah kesihatan seperti yg sering demam, selsema, batuk serta jatuh sakit seperti athma dan eczema
- untuk kecantikan kulit & juga antioksida

- Membantu bagi yang ingin menambahkan berat badan
- Sesuai juga bagi ibu hamil terutama yang alami morning sickness yang teruk 


Berikan yang terbaik buat anak anda..
tapi AWAS! Meal Shakes TIDAK SESUAI untuk BAYI BAWAH SATU TAHUN!
 Klik untuk order set anak sihat & bijak

Untuk sebarang pertanyaan, PM /sms / WhatsApp 0196291331

Thursday, 9 October 2014

Kulit Cantik dengan ESP Shaklee


ESP SHAKLEE

APA ITU ENERGIZING SOY PROTEIN ? 
ツ Energizing Soy Protein merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.

SIAPA YANG PERLU AMBIL ESP?
1- Wanita hamil.
2- Ibu yang sedang menyusukan anak.
3- Orang yang ingin mengurangkan berat badan.
4- Remaja/Pelajar yg ingin sentiasa cergas.
5- Sesiapa yg sahaja yg sentiasa inginkan kulit yang cantik.
6- 
Sesiapa yg sahaja yg baru lepas menjalani pembedahan.
7-
Sesiapa yg sahaja yg inginkan kesihatan optimum.
8-
Sesiapa yg sahaja yg mempunyai masalah kesuburan.
9- Lelaki & Wanita
10- Pekerja yang sentiasa sibuk.

KELEBIHAN ESP SHAKLEE

1- Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri.
2- Membantu memudarkan & menghilangkan parut jerawat.
3- Memberi tenaga berpanjangan sepanjang hari.
4- Menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih.
5- Menganjalkan kulit dan payudara yang kendur.
6- Memberikan rasa kenyang yg lama/cepat kenyang & membantu dlm penurunan berat badan.
7- Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.
8- Memekatkan susu ibu sekaligus menjadikan bayi cepat kenyang.
9- Membantu perkembangan fetus dalam kandungan.
10- Memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum.
11- Meningkatkan tahap kesuburan sekaligus meningkatkan peluang untuk hamil.
12- Menyokong kesihatan imunisasi badan.
13- Mengawal paras kolesterol & kesihatan jantung.
14- Meningkatkan taraf kesihatan supaya lebih baik.
15- Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein.
16- Membantu mengekalkan kepejalan otot/ mengelakkan kulit menggeleber.
17- Membantu mengekalkan paras gula dlm darah yg normal.
18- Membantu mengekalkan tahap kolestrol yg normal.
19- Pengambil ESP biasanya sihat menyeluruh.

http://3.bp.blogspot.com/-OVMKIP8CO5w/UICyydRWM5I/AAAAAAAAKKo/J7gjfX3A_-8/s400/esp+best2.jpg
 
LANJUT MENGENAI FAEDAH & KEBAIKAN ESP SHAKLEE
 
ツ Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap satu canister ESP berasal dari 30kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

ツ Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia sesuai untuk semua peringkat umur – tua ataupun muda.

ツ Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.

ツ Awet muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

ツ Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

ツ Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

ツ Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan otot, sekaligus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.

ツ Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

ツ Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

ツ Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan menelaah pelajaran. Bagus untuk pelajar sebagai makanan tambahan.
Berminat?? 
Dah tahu apa yang nak dibeli?
Sebarang pertanyaan, leave your comment.. 
PM/SMS/WhatsApp : 0196291331
Khidmat nasihat percuma ツ

Saturday, 4 October 2014

Punca Masalah Bau Badan!


masalah bau badan

Badan anda berbau? Nafas juga berbau? Dah macam2 cara buat tapi masalah bau masih ada? Segan dengan orang sekeliling? Tak yakin untuk berdepan dengan masyarakat?

Masalah bau badan bukanlah masalah yang boleh dipandang remeh terutama jika anda mempunyai masalah bau badan yang teruk sehinggakan orang ramai sukar untuk mendekati anda. Bau badan yang kurang menyenangkan pastinya akan menyukarkan pergaulan sosial seseorang. Yela kan, kita sendiri pun mesti sebolehnya nak elakkan dari berselisih dengan sesiapa sahaja yang baunya... ashemm! Tak selesa kan? nak bernafas pon rasa tersekat -sekat. Hakikatnya, bau badan boleh dialami oleh semua individu dan boleh menyebabkan hilangnya keyakinan diri dan pergaulan sosial terbatas. 


Jika anda perasan, masalah bau badan kebiasaannya akan timbul bila seseorang itu meningkat usia remaja. Kalau tak percaya, cuba berada di kalangan pelajar sekolah menengah yang baru tamat sesi persekolahan.. Mak aihh tak sanggup den nak duk lama-lama kat situ.. 

Masalah ini jika tidak dibendung besar kemungkinan akan melarat sehingga mereka dewasa. Sebab tu la dekat pejabat pun mesti ada beberapa orang yang masih mempunyai masalah bau badan. Kalau terkadang terserempak satu lif, tahan nafas la jawabnya...

Apa puncanya? 
Menurut Perunding Dermatologi Pusat Perubatan Prince Court, Dr Guru Ratnavelu : bau badan berpunca daripada bahan buangan terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan yang tidak sempurna. 

[sumber Harian Metro]
 Dalam pengambilan pelbagai jenis makanan, majoritinya digunakan untuk tubuh manakala selebihnya ditukar ke dalam bentuk sisa buangan atau toksin. Toksin ini mudah disingkirkan jika ginjal, hati dan saluran penghadaman usus berfungsi dengan baik.
“Bau badan dicipta oleh hormon yang dipanggil pheromones tetapi jika dibiarkan, hormon semula jadi ini akan mengeluarkan bau lebih kuat apabila kelenjar peluh atau apocrine mula dijangkiti bakteria.

“Selalunya masalah ini dialami mereka yang menjangkau usia akil baligh atau peringkat remaja kerana mengalami perubahan hormon dan menjalani gaya hidup sihat,” katanya ketika ditemui di pusat perubatan itu di Kuala Lumpur, baru- baru ini.


Dalam kalangan kanak- kanak, bau badan kerap dikaitkan sebagai penanda tahap kematangannya. Misalnya, remaja perempuan mula mengalami masalah badan berbau pada usia 14 hingga 16 tahun, manakala remaja lelaki dari 15 hingga 17 tahun.


Bagi yang obes atau terlalu gemuk pula, kerap mengambil makanan pedas dan memakan ubat khusus (seperti pesakit diabetes), mereka lebih berisiko berdepan masalah bau badan.


Bau badan juga dipengaruhi oleh diet, mood, tahap hormon, jantina, tahap kesihatan, ubat-ubatan yang diambil dan bagi sesetengah orang, genetik juga memainkan peranan.


Menurutnya, setiap individu ada bau badan yang terhasil daripada peluh. Peluh adalah sebahagian daripada proses semula jadi dalam tubuh badan manusia.


Selain itu faktor genetik, penyakit kencing manis, tiroid, masalah ginjal dan hati juga antara penyumbang kepada bau badan.


“Dalam tubuh badan manusia ada dua jenis kelenjar yang menghasilkan peluh iaitu kelenjar eccrine dan apocrine. Kelenjar eccrine bertanggung jawab terhadap proses berpeluh, yang mana ia bersambung terus hingga permukaan kulit untuk menghasilkan peluh serta bertujuan mengawal suhu badan, selain membuang bahan buangan seperti urea, sodium, kalsium atau elektrolit.


“Manakala kelenjar apocrine pula merembeskan cecair yang lebih likat dan keruh serta menimbulkan masalah jika kuantitinya lebih banyak daripada kelenjar eccrine.


“Kelenjar ini berada pada bahagian tubuh yang banyak folikel rambut seperti ketiak dan tempat sulit. Ia mengandungi sebum bahan berlemak iaitu peluh dirembeskan. Sebum pula bahan organik yang tersimpan dalam kelenjar apocrine,” katanya.


Menurutnya, faktor pemakanan juga antara yang menyumbang ke arah bau badan. Antaranya rempah ratus dan bawang putih, selain banyak minum kopi atau minuman berkafein yang berpotensi menyebabkan bau pada ketiak, sama ada lelaki atau perempuan.


“Bagi mengelak perkara ini berlarutan, paling penting jaga kebersihan dan makan. Mandi dua kali sehari antara perkara mudah yang biasa dilakukan. Elakkan juga mengambil makanan mengandungi rempah ratus terlalu kuat.


“Selain itu, cukur rerambut halus yang tumbuh seperti di bahagian kemaluan serta ketiak apabila tiba waktunya. Pemakaian deodoran mengandungi bahan antiseptik juga antara yang banyak membantu meskipun bukan jaminan 100 peratus,” katanya.


Tambahnya, masalah bau badan juga mungkin dianggap ringan bagi sesetengah individu yang kurang peka. Hakikatnya, masalah ini mampu menjadi besar jika tidak dibendung segera.


“Tidak kira sama ada lelaki atau wanita, kebersihan aspek terpenting yang perlu dititikberatkan. Jangan ambil mudah perkara ini kerana apabila berlarutan, ia mampu menyebabkan hilang keyakinan diri dan malu, selain membataskan kegiatan sosial.


“Paling ditakuti, bau badan juga mampu memberi impak terhadap kehidupan peribadi. Misalnya, sukar mencari jodoh atau bagi pasangan berkahwin, ia mampu menjejaskan hubungan suami isteri,” katanya yang menasihati orang ramai supaya memberi perhatian terhadap kebersihan diri.


Nak buang toksin dalam badan? Jom kita detoks! Cegah sebelum masalah bau badan anda menjadi semakin parah!

Badan anda berbau? Nafas juga berbau?
Kadar toksin yang tinggi juga merupakan salah satu punca kepada baaaanyak penyakit..

Kami ada Alfalfa Complex untuk detoks..besttt...
Kami juga ada Herbalax untuk cuci usus anda!
 

Kedua-dua vitamin ini berfungsi untuk membuang toksin-toksin merbahaya dalam badan kita.
Alfalfa detoks melalui urine, manakala herbalax bertindak mencuci usus yang dah bertahun-tahun lamanya tak pernah servis tu..

Bonus hebat bagi yang sedang berusaha untuk turunkan berat badan! Lemak-lemak yg dibakar dan dipecahkan semasa proses diet anda akan diangkut keluar oleh kedua-dua agen detoks ni tau. Jangan tak tahu herbalax tu boleh kempiskan perut anda-anda yg buncit tu :D


Nak order?
Klik bawah ni..

 Klik untuk order 
Nak tanya apa-apa? Leave your comment atau..
PM/SMS/WhatsApp 0196291331 

Friday, 3 October 2014

Lusa dah raya haji..aku masih di sini....

Ok..post kali ni tak formal..hehehe sambil melayan perasaan esok lusa nak raya haji dah ni...

Esok dah sabtu...lusa ahad! Which is raya haji.. Mesti ramai tengah otw balik kg ni kan? Jem tak?jem tak? Kebiasaannya mesti la jem kan? Terutamanya menghala ke timur.. Al maklum ajer la Raya Haji ni disambut meriah di pantai timur terutamanya Kelantan.. Aku? Beraya kat bangi jela gamaknya ni..

Aku sendiri berasal dari Terengganu..tapi family aku takde la meriah mana pun sambut..biasa biasa je.. Dan aku rasa tahun ni la paling tak meriah kot disebabkan kesihatan mak aku yang tak mengizinkan..tiba2 mak sakit,adeh!tak keruan kami adik beradik..yela, biasa ayah je yg selalu sakit..kali ni mak sakit?? Aku hanya doakan dari jauh mengharapkan ibuku dikurniakan kesihatan yang makin baik..Alhamdulillah tadi adik aku bagitau mak dah makin ok..dah boleh berjalan perlahan-lahan dan makan tanpa muntah2 lagi..phewww legaaa.. Eh aku tak cakap ye mak aku sakit apa tadi? Haa darah tinggi, terlalu tinggi sampai tak boleh bangun dan asyik muntah2 sebab terlalu pening dan lemah..

Apa yang sebabkan darah tinggi ye? Setahu aku darah tinggi ni disebabkan pemakanan kita yg tak sihat, kolesterol tinggi, stress, dan errrr apa lagi ye?

Kalau nak dikatakan mak aku makan tak sihat, macam al-mustahilllllun..mak aku adalah seorang yang asyik skip makan ataupun makan tak ikut masa..kenapa? Sebab dia sibuk dengan bisnes santan dia tu.. Dan kalau dia makan pun makan yg biasa2 je, bukannya meriah yg tinggi kolesterol tinggi kalori bagai tu.. Apa yang aku boleh rumuskan darah mak aku naik ni mungkin sebab dia terlalu penat bekerja..huhuhu sedih je rasa, dah tua2 mak masih kerja kuat..maafkan anakmu ini.. Tapi masalahnya mak aku ni memang jenis takleh duk diam..adaaaa je keje yg dia nak buat dan kalau ada tempahan customer dia memang dia takkan katakan tidak walaupon dia adalah sangat penat..

Hasil menggoogle.... dapat diketahui bahawa penyebab tekanan darah tinggi adalah pelbagai:-
1. Penyempitan arteri
2. Isi padu darah yang lebih dari normal
3. denyutan jantung yang pantas atau lebih kuat dari sepatutnya.
Keadaan ini akan meningkatkan tekanan pada dinding arteri lalu terjadi la darah tinggi.

Punca? Kebiasaannya tidak diketahui dan ia tidak dapat disembuhkan namun dalam kebanyakan kes ia boleh dicegah dan dikawal.

Awas! Tekanan darah yang tinggi akan meningkatkan risiko strok..

Apa vitamin yang boleh saya cadangkan untuk untuk kawal tekanan darah tinggi.

1. Omega Guard - ia membantu melancarkan perjalanan darah & menguatkan fungsi jantung serta merendahkan paras kolesterol tidak baik

2. Garlic Complex – mengawal jangkitan, menurunkan tekanan darah, menurunkan kolesterol dan memelihara kesihatan selular.

Setakat ni jela dulu..Panjang2 nanti bosan pulak korang nak baca kan..hehehe adios!

-fiza-

Notakaki : raya kat perantauan ni nak masak ala2 raya kat kg gak ke eh?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...